Hamburgerbröd – vegansk
Jag älskar att försöka göra saker och ting själv. Härom dagen blev vi sugna på hemgjorda hamburgare, men jag hade ingen lust att köpa hamburgerbröd eftersom jag inte vet vad de innehåller. Kollade runt efter recept och hittade ett som jag gillade, men där jag bytte ut en del ingredienser. Vill helst att maten ska vara så vegansk som möjligt. Därför bytte jag ut smör mot olivolja, mjölk till havremjölk och penslade med utspädd sirap istället för ett ägg. Så här snygga blev hamburgerbröden.
Du behöver
5,5 dl vetemjöl25 g jäst
2 msk olivolja
2,5 dl havremjölk
0,5 tsk salt
1 tsk sirap
Så här enkelt var det att göra dem
- Smula jästen i en bunke.
- Värm havremjölken till 37 grader i en kastrull.
- Tillsätt lite av vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig och häll sedan i resten av havremjölken.
- Tillsätt salt och nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
- Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
- Knåda degen lätt med resten av mjölet.
- Rulla till bollar, en per bröd.
- Lägg på en bakpappersklädd plåt och platta till bullarna så att de får formen av ett hamburgerbröd.
- Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterliggare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- För att få bröden så där snyggt gyllenbruna penslas börden med sirap som är utspädd med lite vatten.
- Strö över sesamfrön.
- Grädda bröden i ugnen i ca 10 minuter tills de får fin färg.
Basen till hamburgarna gjorde vi av svarta bönor och kikärtor, aquafaba och kryddor.
Så här blev måltiden. Sååååå gott!