Barbaras blogg

Återbruk, miljösmart och vego/vegansk

Hamburgerbröd – vegansk

Publicerad 2019-05-24 22:56:00 i Recept,

Jag älskar att försöka göra saker och ting själv. Härom dagen blev vi sugna på hemgjorda hamburgare, men jag hade ingen lust att köpa hamburgerbröd eftersom jag inte vet vad de innehåller. Kollade runt efter recept och hittade ett som jag gillade, men där jag bytte ut en del ingredienser. Vill helst att maten ska vara så vegansk som möjligt. Därför bytte jag ut smör mot olivolja, mjölk till havremjölk och penslade med utspädd sirap istället för ett ägg. Så här snygga blev hamburgerbröden.
 
 

Du behöver

5,5 dl vetemjöl
25 g jäst
2 msk olivolja
2,5 dl havremjölk
0,5 tsk salt
1 tsk sirap

Så här enkelt var det att göra dem

  • Smula jästen i en bunke. 
  • Värm havremjölken till 37 grader i en kastrull.
  • Tillsätt lite av vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig och häll sedan i resten av havremjölken. 
  • Tillsätt salt och nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen. 
  • Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  • Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
  • Knåda degen lätt med resten av mjölet. 
  • Rulla till bollar, en per bröd.
  • Lägg på en bakpappersklädd plåt och platta till bullarna så att de får formen av ett hamburgerbröd.
  • Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterliggare 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • För att få bröden så där snyggt gyllenbruna penslas börden med sirap som är utspädd med lite vatten.
  • Strö över sesamfrön.
  • Grädda bröden i ugnen i ca 10 minuter tills de får fin färg.
 
Basen till hamburgarna gjorde vi av svarta bönor och kikärtor, aquafaba och kryddor.
 
 
Så här blev måltiden. Sååååå gott!
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Barbara Kjellström

Uppvuxen i Stockholm, gift med författaren och musikern Harald Kjellström, har fem barn och en dvärgschnauzer som heter Frasse. Lämnade storstadens stress sommaren 2018 och flyttade närmare naturen. Platsen blev Stallarholmen i Sörmland där jag skriver böcker (barn/ungdom och feelgood), odlar grönsaker i hopp om att bli självförsörjande, lagar en hel del vegansk och vegetarisk mat och försöker göra det mesta "hemgjort". Tänker att det mesta som finns i en butik borde jag kunna göra själv och gillar därför att dricka te ur egendrejad mugg, gå på trasmattor som jag har vävt, dra på mig raggsockor som jag har stickat osv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela