Lättlagad hummus

Det här behöver du för att laga en smarrig och enkel hummus:
1 burk/paket kikärter, ekologiska
1-2 tsk spiskummin (efter tycke och smak.)
1-2 msk tahini (sesampasta, brukar)
1-10 msk vatten (kan bytas ut mot olivolja, se nedan)
1 skvätt olivolja
1 nypa flingsalt
Vill du göra en mer exklusiv hummus kan du lägga till/byta ut det här:
1 vitlöksklyfta
1-2 msk pressad citronjuice
2-4 msk olivolja (istället för vattnet)
Så här enkelt gör du egen hummus:
Häll av aquafaban (kikärtsspadet) i ett glas.
Spara aquafaban för den är superbra att använda när du ska göra majonäs (såsbas), baka eller när du behöver ersätta ett ägg i något recept.
Mixa kikärter, thaini och spiskummin.
En del gillar tycker att spiskummin luktar gammal strumpa medan andra älskar spiskummin.
Testa och använd så mycket som du själv gillar.
Tillsätt vatten tills du får en lagom krämig hummus.
Vill du ha en rundare smak så byter du ut vattnet mot olivolja.
Häll över hummusen i en snygg burk eller skål.
Gör ett par spår i hummens med en tandpetare och ringla över lite olivolja.
Till slut är det bara att strö en nypa flingsalt överst.
Hummusen passar perfekt till grillat, olika sorters biffar och att ha på en smörgås.
Nu är det bara att äta och njuta!
Saker på bilden:
Den ursnygga glasburken med tillhörande lock i kork med läderhandtag hittade jag på Stadsmissionen i Sätra (Södra Stockholm). Det är verkligen bästa stället att leta efter roliga hushållsartiklar till bra priser på.
Silverskeden tillhör en uppsättning gamla bestick som jag fick i present för många, många år sedan.