Rostade rotfrukter med skal
När vi börjar få lite ledsna rotfrukter/grönsaker i kylen brukar jag passa på att rosta dem i ugnen. De passar utmärkt till mängder med maträtter. Eftersom jag gillar att det går snabbt i köket och är lite lat av mig så struntar jag i att skala rotfrukterna. Självklart sköljer jag av dem, men skalet får sitta kvar.
Tänker att det också är klimatsmart att använda alla deppiga och ledsna rotfrukter istället för att kasta dem. Dessutom är det såååå grymt gott.
Gör så här
Skölj av grönsakerna och dela dem i större bitar.
Häll olja i botten (jag har testat både raps- och olivolja) på en form och släng i grönsakerna.
Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper i botten (vilket jag inte anävnder i just den här formen) så går det inte åt lika mycket olja.
Rosta i ugnen, ca 225 grader, i 30-40 min.
Sätt timerna och skaka om formen var tionde minut.
Efter halva tiden lägger du i hela vitlöksklyftor, med skalet på.De här grönsakerna kan jag blanda, beroende på vad vi ska ha för biffar:
- Potatis, med skal
- Morot, med skal
- Palsternacka, med skal
- Fänkål
- Röd-, gul- och/eller polkabeta, med skalet på, men skär bort ändarna.
- Gul och/eller röd lök
- Vitlök, med skalet på. Går att använda klyftor eller att dela en hel vitlök på mitten.
Ett annat tips för att få fin färg och yta på potatisklyftorna är att lägga dem med snittytan nedåt i formen. Det är då de får så fin och gyllenbrun färg. Om du orkar så kan du peta på dem, när du skakar formen, och se till att alla snittytor ligger nedåt någon gång under tiden formen är i ugnen.